Fotolia.com | #108454584 | Autor: luckybusiness

Jak przygotować się do sezonu grillowego?

Może na razie pogoda na to nie wskazuje (nie wiemy, jak u Was, ale u nas nocami zdarzają się jeszcze przymrozki!), ale już wkrótce rozpocznie się sezon grillowy. Zazwyczaj jego symboliczne rozpoczęcie wyznacza długi weekend majowy – a to już za dwa tygodnie! Czy jesteście gotowi?

Mało jest rzeczy równie przyjemnych, jak spożywanie samodzielnie przygotowanego posiłku na świeżym powietrzu, w gronie rodziny i przyjaciół. Aby jednak zainaugurować sezon grillowy bez niepotrzebnego stresu, warto zawczasu zadbać o staranne przygotowanie (albo zakup!) zarówno naszego najważniejszego narzędzia, czyli grilla, jak i paru innych istotnych elementów.

Czystość przede wszystkim

Może to wydawać się oczywiste, ale zawsze przed rozpoczęciem sezonu powinieneś solidnie wyczyścić swój grill, szczególnie te jego elementy, które mają kontakt z jedzeniem. Nie wierz w miejskie legendy, które mówią, że jedzenie z „zaprawionego” grilla lepiej smakuje – to bzdura! Solidnie wyszoruj urządzenie drucianą szczotką i przetrzyj wilgotną ścierką, ale raczej nie używaj detergentów – mogą zostawiać osad. Chyba że… umyjesz ruszt w zmywarce: w przypadku większości grillów powinno to być możliwe! Uwaga: pamiętaj, że wyszorować trzeba także pojemnik zbierający tłuszcz. To nic przyjemnego, ale jest konieczne. Jeśli chcesz na przyszłość uniknąć męczącego szorowania, możesz wyłożyć tę część grilla folią aluminiową – i zmieniać ją po każdej grillowej sesji. Po tym wszystkim niezłym pomysłem jest zrobić grillowi „jazdę testową”, by upewnić się, że wszystko jest w porządku, jeszcze zanim zaprosimy całą rodzinę i znajomych na obiad.

Nie zapomnij o BHP

Kup w sklepie eDomator: grill ogrodowy TYTAN z zestawem sztućców, 560 zł

Grill to, w gruncie rzeczy, kryte ognisko z rusztem – wielu jego użytkowników ma tendencję do zapominania o tym! Za każdym razem, gdy go odpalasz, upewnij się, że w pobliżu znajduje się woda, którą w razie potrzeby będzie można wykorzystać do ugaszenia ognia. Jeśli grillujesz we własnym ogrodzie, prawdopodobnie takim źródłem wody będzie szlauch: sprawdź, czy jest drożny, szczelny i podłączony!

Pamiętaj o oprawie

Bez grilla nie ma grillowania, to fakt – ale wiesz, bez czego jeszcze go nie ma? Bez wygodnych mebli ogrodowych i parasola pozwalającego schronić się przed palącym słońcem (choć chwilowo bardziej prawdopodobna jest mżawka?)! Bez nich nawet najlepiej zaopatrzony bufet znacznie straci na atrakcyjności. Wielokrotnie już przypominaliśmy Ci, że warto wyczyścić i przygotować meble ogrodowe na sezon, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś – teraz jest naprawdę ostatnia chwila!

Nie daj się schematom

Kup w sklepie eDomator: grill ogrodowy OMEGA z trzema półkami i zestawem sztućców, 369 zł

Bez względu na to, czy jesteś entuzjastycznym mięsożercą, czy raczej łagodnym weganinem, przed rozpoczęciem sezonu przygotuj sobie kilka przepisów na dania z grilla, którymi olśnisz i zaskoczysz swoich gości. Wiemy, kiełbasa i karkówka są pyszne, ale czemu w tym roku nie wyrwać się z rutyny? Kulinarne eksperymenty na świeżym powietrzu to najlepsze eksperymenty!

Napisz komentarz