Fotolia.com | #168663066 | Autor: whitestorm

Co na grilla? Kilka pomysłów, które zaskoczą gości

W tym miesiącu skupiliśmy się na doradzaniu co zrobić, aby latem umilić sobie czas w ogrodzie. Pisaliśmy o sposobie na wieczory spędzone w kameralnym gronie, a także o tym, jakie akcesoria ogrodowe z pewnością ułatwią nam relaks. Nie można jednak zapomnieć, że w ciepłe dni doskonale jest… rozpalić grilla! Warto więc zorganizować kilka spotkań przy potrawach z rusztu, póki jeszcze jesień nie zawładnęła przydomowym terenem.

Grill zawsze jest dobrym rozwiązaniem i gwarantem nie tylko pysznego jedzenia, ale także miłej atmosfery, sprzyjającej udanej zabawie i ciekawym rozmowom. Postarajmy się, aby zaskoczyć rodzinę i znajomych nietypowymi rozwiązaniami – sprawmy, aby grill nie kojarzył się tylko z mięsem. Pamiętajmy, że możliwości mamy znacznie więcej! Co zatem przyrządzić, aby nasz wybór był zarówno oryginalny, jak i smaczny oraz zdrowy? Oto kilka wskazówek.

1. Warzywa

Warzywa mogą być dobrą alternatywą dla mięsa, a przy okazji – niewątpliwie zdrową i sycącą. Jakie wybrać, aby cieszyć się udanymi daniami? Postawmy na paprykę (której może towarzyszyć odpowiednie nadzienie), cebulę, bakłażana i  ziemniaki. Podajmy je z dobrze dobranymi dodatkami – takimi, jak ser mozzarella, parmezan, czy jogurt naturalny. Sprawdzonym rozwiązaniem jest także oliwa z oliwek, która doskonale komponuje się z warzywami. Przydatna będzie również porcja ziół, które zadbają o ciekawy aromat i wzbogacą smak naszych potraw.

2. Owoce

Na grillu można przyrządzać także owoce! Co wybrać? Godne polecenia są banany, jabłka, gruszki i ananas. Pieczone i słodkie, na pewno ucieszą kubki smakowe zaproszonych gości. Istotny jest też fakt, że owoce są bardzo sycące, co daje nam pewność, że nikt nie opuści naszego ogrodu głodny. Warto zadbać o to, aby owocom towarzyszyły równie pyszne dodatki, jak na przykład gorąca czekolada.

Fotolia.com | #169397195 | Autor: nazarovsergey

3. Ryby i owoce morza

Nie musimy wybierać się w daleką podróż, aby zjeść dobrze przyrządzoną rybę oraz wykwintne owoce morza. Pamiętajmy też, że nie muszą być one smażone na patelni – w wersji grillowanej będą jeszcze smaczniejsze i zdrowsze. Wybierzmy ryby, które lubimy najbardziej i skomponujmy kolorową sałatkę, wraz z którą będziemy je podawać. Nie zapominajmy również o odpowiedniej dawce cytrusów – w końcu cytryna i limonka to najlepsze towarzyszki ryb. W przypadku owoców morza, postawmy na krewetki, kalmary i kraby. Warto spożywać zdrowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ mają one korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

4. Grzyby

Jeśli nie ryby, krewetki i kalmary, to może grzyby? Również w tym przypadku mamy sporo możliwości, by dobrze połączyć smaki i podać naszym najbliższym ich ulubione potrawy w niecodziennej formie. Co może być dobrym wyborem? Na pewno pieczarki, koniecznie faszerowane!

5. Pieczywo

Naszą ostatnią propozycją jest… pieczywo. Grillowane wraz z ziołami lub masłem na pewno spodoba się zaproszonym gościom. Doskonałym patentem jest posmarowanie pieczywa masłem aromatyzowanym – w roli dodatku, który poprawi smak i aromat, dobrze sprawdzą się czosnek i bazylia. Wskazane jest również używane innych ziół, między innymi oregano.

Lato zbliża się ku końcowi – cieszmy się więc z dobrej pogody, póki deszcze i pochmurne niebo nie są jeszcze na porządku dziennym. Zaprośmy najbliższych na grilla i pokażmy im, że potrawy na nim przyrządzane nie muszą być tłuste, aby były sycące i smaczne.

Napisz komentarz