Fotolia.com | #209488835 | Autor: voltan

Wege grill – pysznie i tanio! #1

Wędliny i mięso – choć z bez wątpienia smaczne – nie muszą być jedyną opcją na grilla!

Pamiętać trzeba bowiem, że świetną alternatywą (lub dodatkiem do wspomnianych produktów) są również warzywa oraz wszelkie potrawy, które powstają na ich bazie. Dlatego też dziś – zgodnie z zapowiedzią, jaka pojawiła się na naszym facebookowym profilu – przedstawimy kilka propozycji bezmięsnych smakołyków, które będą tak samo pyszne, a przy tym łatwe w wykonaniu i – po prostu – tanie.

1. Kalafior w panierce

Kalafiorowe nuggetsy to zdecydowanie dobry pomysł, jeśli mowa o grillowanej przekąsce! Jak je przygotować? To proste: wystarczy tylko obrać kalafior z liści, pociąć główki na mniejsze kawałki i ugotować tak, aby po wyjęciu z wody warzywo nie było zbyt miękkie. Następnie całość należy zanurzyć w panierce doprawionej według uznania. Najlepszymi składnikami, z których warto zrobić panierkę, są zaś: mąka z ciecierzycy, mleko roślinne (może być też woda) oraz płatki kukurydziane – dzięki tym ostatnim, nasz smakołyk będzie złocisty i chrupiący. Co ważne, kalafior nie jest tu jedynym wariantem, ponieważ zastąpić mogą go na przykład pieczarki lub boczniaki.

2. Grillowane owoce

Jeżeli preferujecie coś słodkiego, świetnym patentem będą także owoce, o których często zapominamy, a które świetnie pasują na grilla. Po jakie owoce warto zatem sięgnąć? Z pewnością niezaprzeczalnym klasykiem jest tym przypadku banan nadziewany czekoladą (najlepiej gorzką), chociaż to nie jedyna możliwość. W wersji na ciepło równie pyszne będą bowiem ananasy, jabłka (koniecznie z cynamonem), brzoskwinie oraz gruszki. Podawać je możemy z różnego rodzaju sosami, bitą śmietaną, karmelizowanym cukrem lub posypką z cukru pudru. Tak przygotowana przekąska idealnie sprawdzi się też jako ciekawy, niebanalny dodatek do lodowych deserów.

3. Kotleciki warzywne

Kolejna opcja, o której nie można zapominać – wege burgery. Również tutaj mamy sporo opcji do wyboru, a wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Bezmięsne kotleciki przygotować można z różnych warzyw, choć prawdą jest, że najlepiej pasować będą tu rośliny strączkowe, takie jak zielony groszek, czy też – na przykład – ciecierzyca. Na tym jednak lista rozwiązań się nie kończy, ponieważ sięgnąć możemy też po buraki, marchewkę, a nawet takie warzywa, jak por i seler. Gotowe danie najczęściej podaje się w formie przekąski lub – jak zaznaczyliśmy na początku akapitu – w burgerach, najlepiej bazujących na ciemnym pieczywie i odpowiednio dobranych sosach (polecamy jogurtowo-czosnkowy lub z mango).

Powyższe trzy propozycje to oczywiście nie wszystko! Warto wspomnieć w tym miejscu między innymi o marynowanych serach wegańskich (chociażby tempehu i tofu), nadziewanej papryce, popularnych szaszłykach (na przykład z cukinią) i sałatkach, czy panierowanym serze pleśniowym, podawanym z winogronem albo żurawiną. Jak więc widać, pomysłów jest sporo, dlatego w wakacje z pewnością wrócimy do omawianego tematu. A Wy? Jakie są Wasze ulubione wege smakołyki?

Napisz komentarz